Va prezentam o reteta a unui desert de succes, unanim apreciata de participantii la team building-urile culinare in care retetele gatite de echipe trebuie sa fie de inspiratie asiatica:

Baclava

Ingrediente

  • Miez de nuca macinat – cca 300 g
  • Zahar pudra – 3 linguri
  • Cardamon macinat – ½ lingurita
  • Scortisoara macinata – 1 lingurita
  • Ienibahar macinat – ½ lingurita
  • Nucsoara – ¼ lingurita
  • Unt Lurpak – 200 g
  • Ulei de floarea soarelui – 1 lingura
  • Foi placinta – 1 pachet
  • Fistic zdrobit

Pentru sirop:

  • Zahar – 600 g
  • Apa – 400 ml
  • Apa de trandafiri – 4 linguri
  • Suc de lamaie (fara pulpa) – 1-2 linguri

Mod de preparare

Amestecati zaharul cu apa si puneti-o pe plita la foc mediu;

Lasati-o sa fiarba pana se transforma intr-un sirop;

Opriti focul si adaugati apoi apa de trandafiri si sucul de lamaie;

Luati o tava de cuptor adanca de cca 5 cm si ungeti-o cu ulei de floarea soarelui;

Temperati untul Lurpak la Bain Marie;

Asezati cate o foaie de placinta, pe rand, in tava si ungeti-o cu unt topit (folosindu-va de o pensula);

Repetati procesul pana la a 7-a foaie;

Adaugati peste miezul de nuca macinat, ienibaharul, nucsoara si scortisoara;

Àdaugati peste o foaie de placinta unsa cu unt topit pe ambele parti;

Repetati procesul pana epuizati foile de placinta;

Taiati-le in ce forma doriti (romb, patrat etc);

Introduceti tava in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pentru cca 20-25 min;

Scoateti-o din cuptor si lasati-o cca 5 min la racit si puneti apoi peste aceasta siropul;

Lasati-o cca 60-90 min la inmuiat;

Serviti cu fistic zdrobit.

Enjoy! 🙂