Va prezentam o reteta a unui desert de succes, unanim apreciata de participantii la team building-urile culinare in care retetele gatite de echipe trebuie sa fie de inspiratie asiatica:
Baclava
Ingrediente
- Miez de nuca macinat – cca 300 g
- Zahar pudra – 3 linguri
- Cardamon macinat – ½ lingurita
- Scortisoara macinata – 1 lingurita
- Ienibahar macinat – ½ lingurita
- Nucsoara – ¼ lingurita
- Unt Lurpak – 200 g
- Ulei de floarea soarelui – 1 lingura
- Foi placinta – 1 pachet
- Fistic zdrobit
Pentru sirop:
- Zahar – 600 g
- Apa – 400 ml
- Apa de trandafiri – 4 linguri
- Suc de lamaie (fara pulpa) – 1-2 linguri
Mod de preparare
Amestecati zaharul cu apa si puneti-o pe plita la foc mediu;
Lasati-o sa fiarba pana se transforma intr-un sirop;
Opriti focul si adaugati apoi apa de trandafiri si sucul de lamaie;
Luati o tava de cuptor adanca de cca 5 cm si ungeti-o cu ulei de floarea soarelui;
Temperati untul Lurpak la Bain Marie;
Asezati cate o foaie de placinta, pe rand, in tava si ungeti-o cu unt topit (folosindu-va de o pensula);
Repetati procesul pana la a 7-a foaie;
Adaugati peste miezul de nuca macinat, ienibaharul, nucsoara si scortisoara;
Àdaugati peste o foaie de placinta unsa cu unt topit pe ambele parti;
Repetati procesul pana epuizati foile de placinta;
Taiati-le in ce forma doriti (romb, patrat etc);
Introduceti tava in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pentru cca 20-25 min;
Scoateti-o din cuptor si lasati-o cca 5 min la racit si puneti apoi peste aceasta siropul;
Lasati-o cca 60-90 min la inmuiat;
Serviti cu fistic zdrobit.
Enjoy! 🙂