Team building sau team coaching?

Ambele, spunem noi. Team building si team coaching sunt, fara indoiala, doua procese organizationale care trebuie dezbatute la aceeasi masa rotunda.

Un program de team coaching este un proces complex, desfasurat pe o perioada indelungata, care incepe cu o analiza amanuntita a statutului prezent al unei echipe, urmata de stabilirea unor obiective clare si realiste de imbunatatire a functionalitatii grupului vizat.

Programele de team building sunt o componenta importanta in procesul de team coaching. Cea mai buna analiza a stadiului in care se afla o echipa se poate obtine in urma unui team building. Asa ca programele de team building pot fi primul pas in procesul de coaching, facilitand o analiza si o diagnoza completa a grupului.

In baza analizei si a concluziilor obtinute in urma team building-ului, se poate construi un plan de team coaching mult mai bine documentat si personalizat.

La fel, pe parcursul procesului de team coaching, organizarea unui team building ajuta la observarea evolutiei echipei. Echipa de coaching poate sa vada clar in ce directie se indreapta echipa si daca prin sesiunile de training / coaching sustinute se obtin rezultatele si se ating obiectivele setate initial. Acest lucru permite si ajuta foarte mult la optimizarea pe parcurs a procesului de coaching, in cazul in care concluziile sugereaza nevoia de optimizare / adaptare.

Aceasta complementaritate a celor doua procese, team building si team coaching, incepe sa produca schimbari in piata de furnizare a serviciilor atat in zona de team building, cat si in cea de team coaching, in ideea in care o companie are nevoie de o echipa completa, cu expertiza atat pe organizarea de team building, cat si pe crearea si implementarea proceselor de team coaching.