Exista acum in Romania o evolutie clara a interesului pentru domeniul culinar. Subiectele gastronomice de orice fel sunt parte integranta a conceptului de life style echilibrat. Ne preocupa ce mancam, unde mancam, cat mancam, care e atmosfera locului in care mancam, cu ce bauturi asociem mancarea etc. Si incet, incet, in orice discutie pe care o avem cu prietenii/colegii, apare subiectul: ce restaurant ai mai incercat, ce retete ai mai descoperit, ce bucatari buni ai mai cunoscut, la ce emisiuni culinare te-ai mai uitat?

Este o evolutie organica, sanatoasa, frumoasa, chiar… gustoasa.

Din acest motiv a crescut si interesul pentru team building-urile cu inspiratie culinara, fiind chiar o tema „vedeta” a acestui an. Tot mai multe companii incearca cel putin o varianta de teambuilding cu inspiratie culinara. De multe ori, aceste team building-uri se traduc in: iesiri cu colegii la un restaurant bun sau, pentru cei mai creativi: participarea la un curs de gatit. Iar aici piata s-a dezvoltat foarte mult si au aparut locuri foarte interesante in care pasionatii de gatit impartasesc experienta lor in cadrul cursurilor culinare.

Ok, e distractiv, colegii sunt multumiti, pentru ca mancarea uneste. Dar ce faci atunci cand scopul tau este sa faci din aceste cursuri culinare un adevarat team building pentru echipa ta, cu obiective clare, analize constructive pe evolutia echipei, solutii de aplicat dupa team building.

Iata 5 pasi prin care te poti asigura ca un team building culinar respecta cerintele si obiectivele unui team building eficient:

  1. Alegerea programului potrivit pentru echipa ta. Evita sa alegi un simplu curs culinar sau o iesire la restaurant. Poate fi distractiv pentru echipa, dar nu rezolva prea multe. Aici ai nevoie de un consultant experimentat, care in functie de obiective sa iti propuna programul cel mai eficient. De exemplu, noi am dezvoltat foarte multe programe de team building culinar care sa se muleze fiecare pe obiective concrete: Bunatati pentru camara – folosim implicarea sociala ca liant al echipei, Master Challenge – transformam spiritul competitiv existent in fiecare din noi, in spirit de echipa si incredere reciproca intre colegi, Cake Creators sau Pizza Master – dezvoltam abilitatile creative, gandirea out of the box, Hunger Games – ne intoarcem la valorile de baza ale existentei si ii punem pe participanti sa-si regandeasca prioritatile si sa redescopere lucrurile cu adevarat inportante.
  2. Experienta de facilitator a Chef-ului coordonator. Asigura-te ca Chef-ul are experienta in implemetarea programelor de team building si, pe langa faptul ca este un foarte bun entertainter, are abilitati de facilitator, pentru a putea modela intregul program conform obiectivelor de dezvoltare urmarite, si pentru a-i implica activ pe participanti si sa le ofere o experienta unica.
  3. Structura programului de team building. Este foarte important ca organizatorii evenimentului sa fie in permanenta constienti de obiectivele tale si sa urmareasca  in fiecare minut al programului sa obtina tot ce e mai bun de la participanti. De la introducerea in program, la impartirea pe echipe si pana la concluziile finale.
  4. Logistica culinara complexa si adaptabila. Mobilitatea este factorul cheie. Trebuie sa apelezi la un furnizor de team building care iti poate asigura desfasurarea programului in aproape orice locatie ai nevoie. Pentru ca de obicei companiile leaga programele de team building de locatii in afara orasului: la mare/la munte etc. Practic, trebuie sa-ti asigure bucatarii mobile pentru orice dimensiune a grupului tau, cu tot ce presupune: de la electrocasnice si bancuri de lucru la cele mai mici ustensile de bucatarie.
  5. Elementul distractie nu trebuie sa lipsesca. Foarte important este ca participantilor sa li se creeze o atmosfera destinsa si relaxata, in care ei sa-si manifeste in mod liber abilitatile, sa petreaca timp de calitate alaturi de colegi, sa-si creeaze amintiri, sa rada, sa se cunoasca mai bine… pe scurt: sa se distreze cu adevarat.

Din 2010, Paprika Events dezvolta si implementeaza programe de team building in care principalii driveri sunt distractia si implicarea, pe fondul stabilirii unor obiective clare de echipa. Pornind de la programe culinare, am extins portofoliul cu programe CSR, Entertainment si Life Style. Toate programele Paprika Events pot fi implementate oriunde in tara sau in afara tarii, toata logistica fiind mobila… chiar si bucataria.